Proef geslaagd: al meer dan 1000 ritten Zoefzoef

Wanneer je ouder wordt en niet meer fietst of autorijdt, of wanneer vervoersverbindingen slecht zijn, is het moeilijker om op pad te gaan. Er is dan zelfs een risico op eenzaamheid, zo stelt het ministerie van VWS in het actieprogramma ‘Eén Tegen Eenzaamheid’ (2018).

De Zoefzoef, de elektrische shuttle voor iedereen en speciaal voor mensen die minder mobiel zijn, voorziet in de behoefte aan kleinschalig flexibel en duurzaam vervoer voor korte ritten. De Zoefzoef reed in de stadsdelen Schalkwijk en Haarlem Zuidwest in het eerste kwartaal van 2019 al ruim 1000 ritten.

De proefperiode in de beide Haarlemse wijken is positief afgerond. De klanten beoordelen de Zoefzoef en haar dienstverlening met een 8,2. Betaalbaar (€ 1,50 per rit), betrouwbaar vervoer en de behulpzaamheid van de chauffeurs zijn hiervoor de voornaamste redenen.

Drijvende kracht
Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van de vervoersdienst; er zijn nu 35 enthousiaste chauffeurs en rittenplanners. Ze hebben plezier in hun werk en organiseren de aanvragen en ritten uitstekend.

“Ik fiets nog steeds niet vanwege een nieuwe heup. Daardoor kwam ik lange tijd niet meer buiten, ik kreeg het niet georganiseerd. Met de Zoefzoef kan ik wel naar gymnastiek en eet ik mee bij het buurtcentrum”.

De Zoefzoef brengt mensen naar de kapper, huisarts, winkels en ook naar familie of vrienden. En maakt daarmee ontmoeting mogelijk, ook voor mensen die slecht ter been zijn. De chauffeur kan helpen met in- en uitstappen. Ook kan de rollator of rolstoel mee indien deze inklapbaar is.

De Zoefzoef rijdt van maandag tot en met vrijdag. Voor het aanvragen van een rit, belt u op die dagen: 023 – 532 42 61 (Zuidwest) of 023 – 543 60 46 (Schalkwijk). Kijk ook eens op zoefzoefhaarlem.nl

Zoefzoef wordt uitgevoerd naar een idee van Femke Nannes door (de vrijwilligers van) Haarlem Effect en DOCK. Er is de wens om uit te breiden naar andere wijken.